Mythbusters

"Utan lever kan man inte supa, eftersom man har en tendens att dö utan lever." /PikeWake/Flashback

En myt jag hört i hemmatrakterna är att "man kan supa bort en lever men det är ingen som supit bort två levrar!"

Man har bara en lever, även om Homer Simpson gladeligen går med på att "sälja sin ena lever" för att tjäna tillbaka sina förlorade pengar i ett avsnitt av The Simpsons. Man kan ha problem med sin lever av olika anledningar tex hepatit eller fettlever utan att dricka alkohol och det enda sättet att överleva en kollapsad lever är levertransplantation.

Quote from the Simpsons

Det finns inte så många donerade levrar att de räcker till alla som behöver. Varför ska man då ge en lever till någon som riskerar att fortsätta dricka i samma stil efter operationen?

Detta har lett till att det ställs krav på de som vill ha levertransplantation, de ska vara dokumenterat nyktra i 3-6 månader. Om de klarar det hamnar de statistiskt på samma överlevnadsgrad som andra leverpatientgrupper och då anses det motiverat etiskt att de kan få en av de få levrar som donerats.

Skaffa ett donationskort om du vill donera, det finns på apoteket. Ha det i plånboken. Otroligt att man inte kan skriva ut det själv från donationsrådets hemsida. Och att man ska ha e-legitimation för att registrera sig som donator på siten...

Om du fyller i kortet och har det i plånboken kan du rädda din polares liv efter din död.

Det finns även en annan anledning till nykterhetskravet, man kan friskna till.
Man vill inte göra en så pass riskfylld operation på en patient som eventuellt skulle kunna tillfriskna av sig själv om han/hon slutar dricka. Det är nämligen så att bara 73% överlever första året efter en levertransplantation. Och det anses bra. 97% av de överlevande hade inte återgått till att dricka för mycket. Man förstår vad som hände med de som började supa direkt.

5 år efter transplantationen har 20% återgått till att dricka för mycket. Men ju längre man är nykter innan operationen desto mindre dricker man sen.

Så konstiga är vi människor.

Nåväl myten är "busted" dvs knäckt för det finns alltså många exempel på människor som har supit sönder två levrar, en av de mest kända är George Best, en av världens absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna. Han fick en ny lever 2002, sen söp han sönder den med.

Begravningen av George Best på Nordirland 2005

Man brukar tala om Pelé och Maradonna, men Pelé själv höll George Best som nummer 1. Eller som det stod på en banderoll som fansen höll upp på begravningen "Maradona good; Pele better; George Best." 

De flesta levertransplantationerna sker från en avliden donerare, men i vissa fall kan man även ta en del av levern från en frisk person som på bilden nedan. Om du skänkte en del av din lever till din polare och han satte igång att supa vad skulle du säga? Skål!

Lever från levande donator


Följande kända personer har genomgått levertransplantation:
Larry Hagman / JR i Dallas
Steve Jobs / Startade Apple computers MacIntosh dator iPhone osv.
Evel Knievel / Motorcykelstuntman som drog på sig Hepatit C under en operation men överlevde nästan 9 år efter transplantationen.

Fredagsmys!

Så glad blir man när man har alla rätt
Fredagsmys med lite god mat, choklad, bullar, banan och mer choklad.
Det var riktigt länge sen jag hade en helkväll på fredagen framför tv:n.
Nyheter - sen Postkodmiljonären, På Spåret, mer nyheter, Skavlan sen spårar det ut lite med zappning fram och tillbaka.
Sötmandlar
Jag har lovat att recensera mandlar som snack.
Mandlar är bra, det passar utmärkt tillsammans med ostbågar och även med chips. Jag menar en ostbåge är ju slut så fort, men en mandel är lite tuggmotstånd och det tar lite tid att få i sig den. Det är väl det som är fördelen för en mandel är ju ganska rik på kolhydrat och fett eller vad det nu stod på påsen. Men den skall även vara hälsosam. Rekommenderad dos: Ät en handfull om dagen. För övrigt tycker jag om rekommendationer som är skrivna på det lite stillsamma sätt i punktform som DN publicerade för ett par tre år sen. Men mycket kan ju ha hänt sen dess hoppas det inte är tvärt om nu :-)

Att mandel passar bra med ostbågar låter som ett skämt men jag skämtar inte helt och hållet. Min nya taktik är nämligen att stoppa i mig lite nyttiga saker då och då utan att låta bli att äta onyttiga helt och hållet. Alltså jag åt en halv stor chipspåse igår men också en banan och ett äpple och just därmed tror jag att jag kunde låta bli att äta hela chipspåsen!
Det verkar passa mitt psyke att inte hindra mig från att äta något onyttigt, men att lura mig själv genom att äta mig halvmätt på lite nyttiga saker emellan snackstuggorna - ja ni fattar. Jag är inte den personen som laddar upp med bara morötter, gurk-stänger och lite light-dip om man säger så inför fredagsmyset.

Kan man översätta detta till ett vitt år strategi? Nej kanske inte. Men frågan är om det går för vardagsgroggandet? Vet inte. En ren apelsinjuice mellan skruvmejslarna? Varannan vatten (och varannan öl) har jag hört talats om, den ska funka bra efter 12 på krogen. Fast när man är ute och har kul vill man ju inte tänka på sånt, om man inte har något viktigt dan efter förstås. Typ att man ska på fest... :-) Tål att funderas på. När man har kommit igång vill man ju ha kul.

På Spåret

Nåja det var lite funderingar. Nu har det slagit över till lördag och jag måste bara nämna att jag hade hyfsat mycket rätt på både pk-miljonären & på spåret, klistrade allt utom zola, jättemarsvinet (trots att jag sett en hel flock sådana i en djurpark) och Anna-Lena. Briljerade på Seattle (10p). OK helgarderade väl på en fråga (Beach Boys) när jag sa Animals, Beach Boys eller Osmonds. Å andra sidan slog jag självaste Fredrik på fingrarna med Star Spangled Banner (domaren klämde till med sprangled innan han rättade sig (själv?).) Hade jag varit med hade jag vunnit 50 000 och kommit till kvartsfinal (?) i på spåret. :-D Det är lätt från hemmasoffan! Ibland. Just det, missade på jordegumma och Ålborg också.

En underskattad sak är att man kan komma i rätt intressanta diskussioner när man nämner att man har ett vitt år. I alla fall när man när man umgås med schyssta personer. Folk kan öppna upp sig rätt bra!

RSS 2.0