Mythbusters

"Utan lever kan man inte supa, eftersom man har en tendens att dö utan lever." /PikeWake/Flashback

En myt jag hört i hemmatrakterna är att "man kan supa bort en lever men det är ingen som supit bort två levrar!"

Man har bara en lever, även om Homer Simpson gladeligen går med på att "sälja sin ena lever" för att tjäna tillbaka sina förlorade pengar i ett avsnitt av The Simpsons. Man kan ha problem med sin lever av olika anledningar tex hepatit eller fettlever utan att dricka alkohol och det enda sättet att överleva en kollapsad lever är levertransplantation.

Quote from the Simpsons

Det finns inte så många donerade levrar att de räcker till alla som behöver. Varför ska man då ge en lever till någon som riskerar att fortsätta dricka i samma stil efter operationen?

Detta har lett till att det ställs krav på de som vill ha levertransplantation, de ska vara dokumenterat nyktra i 3-6 månader. Om de klarar det hamnar de statistiskt på samma överlevnadsgrad som andra leverpatientgrupper och då anses det motiverat etiskt att de kan få en av de få levrar som donerats.

Skaffa ett donationskort om du vill donera, det finns på apoteket. Ha det i plånboken. Otroligt att man inte kan skriva ut det själv från donationsrådets hemsida. Och att man ska ha e-legitimation för att registrera sig som donator på siten...

Om du fyller i kortet och har det i plånboken kan du rädda din polares liv efter din död.

Det finns även en annan anledning till nykterhetskravet, man kan friskna till.
Man vill inte göra en så pass riskfylld operation på en patient som eventuellt skulle kunna tillfriskna av sig själv om han/hon slutar dricka. Det är nämligen så att bara 73% överlever första året efter en levertransplantation. Och det anses bra. 97% av de överlevande hade inte återgått till att dricka för mycket. Man förstår vad som hände med de som började supa direkt.

5 år efter transplantationen har 20% återgått till att dricka för mycket. Men ju längre man är nykter innan operationen desto mindre dricker man sen.

Så konstiga är vi människor.

Nåväl myten är "busted" dvs knäckt för det finns alltså många exempel på människor som har supit sönder två levrar, en av de mest kända är George Best, en av världens absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna. Han fick en ny lever 2002, sen söp han sönder den med.

Begravningen av George Best på Nordirland 2005

Man brukar tala om Pelé och Maradonna, men Pelé själv höll George Best som nummer 1. Eller som det stod på en banderoll som fansen höll upp på begravningen "Maradona good; Pele better; George Best." 

De flesta levertransplantationerna sker från en avliden donerare, men i vissa fall kan man även ta en del av levern från en frisk person som på bilden nedan. Om du skänkte en del av din lever till din polare och han satte igång att supa vad skulle du säga? Skål!

Lever från levande donator


Följande kända personer har genomgått levertransplantation:
Larry Hagman / JR i Dallas
Steve Jobs / Startade Apple computers MacIntosh dator iPhone osv.
Evel Knievel / Motorcykelstuntman som drog på sig Hepatit C under en operation men överlevde nästan 9 år efter transplantationen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0