En månad avklarad!

Etanol ser ut så här.


Etanol (sprit) innehåller bara två kolatomer. Däremot hela sex väteatomer och en ynka syreatom. Den fryser vid -114 grader och används till motorbränsle, spritkök, konserveringsmedel och sill. Själva molekylen ser ut som en fyllehund.


ΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘΘ

Jodå, en vit månad avklarad. För er som följer bloggen så var det inte helt oväntat att jag skulle klara mig så långt, det är ju ändå januari... och vit månad har jag som sagt haft förut.

Lite sammanfattning då:

Θ Inte en droppe alkohol har alltså intagits på en månad
Θ Jag hoppade över afterwork i torsdags, men jag var där typ 1 gång hela förra året så det var inget speciellt med det.
Θ 3 % smalare midja
Θ 1,5 % minskad vikt
Θ Längden oförändrad
Θ Ingen speciell diet även om jag äter riktiga måltider typ frukost lunch och ofta lagat till kvällen.
Θ Jag dricker inte speciellt mycket läsk, och om jag gör det är det light
Θ Har ofta vatten till maten
Θ I januari händer det inget speciellt, har inte varit på några fester eller liknande.
Θ Jag har sett fotboll på restaurang men det var lugnt.
Θ Träning i genomsnitt 3 ggr / vecka
Θ Fredagar och Lördagar hemma har varit ok utan vin men med godis o fredagsmys... se tidigare inlägg...
Θ Kondisen har gått lite upp och ner, ibland trött som f-n på träningen ibland helt ok.
Θ Sömnen varierar, är rätt trött ibland. Som tex nu. Mest när jag ska städa. Konstigt.
Θ En tesked socker (struken) i te, inget socker i kaffe. Te på morgonen, kaffe from 9 tom resten av dagen.
Θ Humör - ja hur bedömer man sitt eget humör? Ett par gånger lite "grumpy" en gång lite pissed off! Inget nytt...
Θ En fråga varför? Jag svarade: varför inte? Följdfråga: har det blivit lite för mycket eller? Jag sa jag tränar.
Θ En annan undrade om det redan var första april...
Θ En kommentar: Va tråkigt!! Och skrattade... kul kommentar faktiskt.

Men det är inte så tråkigt med ett vitt år som den här tjejen har, som vi kan kalla Mona, som utbildat sig 5 år till bibliotekarie och kommenterar utbildningen på nätet inför andra på samma skola:

"...uslare utbildning finns inte. Men jag har i alla fall lyckats få ett jobb och är numera filialföreståndare inom ett stort universitetsbibliotek och jag kan berätta för er att om ni söker er till akademiska bibliotek kommer ni, oavsett vilken befattning ni kommer att få, mest att sitta och svara på frågan ”Har ni den här boken?” samt följa med låntagaren till hyllan eftersom de flesta numera inte kan alfabetet, plocka ut boken ur hyllan samt gå tillbaks till disken och läsa in streckkoden i streckkodsscannern. Förutom att läsa in streckkoder i streckkodsscannern ägnar man sig mest åt bokuppsättning, fylla på papper i skrivaren och kopieringsmaskinen, häftor i häftapparaten samt göra ideliga utryckningar till studenter som hävdar att pappret eller häftorna är slut trots att man precis fyllt på samt att kopieringsmaskinen, skrivaren, häftapparaten är sönder trots att de inte är det."

Livet som bibliotekarie?


Man kan inte låta bli att undra vilka fantastiska arbetsuppgifter hon hade sett fram emot...
Θ Hjälpa Indiana Jones hitta en skatt
Θ Hjälpa till att lösa ett mordmysterium
Θ Sätta upp en help-yourself-skylt och köpa en glassig fotölj och ligga och läsa alla klassiker
Θ Smygsälja de dyraste böckerna till skumma typer
Θ Gå på bokmässa och umgås med sina idoler

Ute på linan och försöker hålla balansen

Nu är jag ute på oplogad väg, på opistat fjäll, på otrampade druvor kan man säga för nu är vi inne i DEN VITA MÅNADEN NUMMER 2 !!!


Det syps i buskarna...

En hel del alkohol dricks det i Sverige, eftersom Systembolaget säljer, omräknat till rödtjut, en flaska vin per person och vecka i genomsnitt. I person räknas allt från spädbarn till Sveriges äldsta kvinna. Så då kan man anta att några dricker mer än så per vecka. (Inte vi väl...) Kaffe dricker vi 0,75 kilo per MÅNAD. Fast kaffet späds väl ut med vatten får man anta. Eller annat.

En slät kopp kaffe

Det är så mycket att en vit månad borde komma med i allehanda spartips vi får till fattig-januari och sista sjudande timmarna inför januarilönen, pensionen, socialbidraget eller barnbidraget eller vad man nu kan få.

Slantar

Köp bara det du absolut behöver säger de.. ja de borde nog vara lite mer specifika.. :-)Hur har man då en vit månad, en vit vecka, eller en vit dag? (Ett vitt år är bara för proffs, försök inte hemma själv).

Jo, lite planering skadar inte.
Jag kollar almanackan, finns det någon 25-årsdag, 50-årsdag, något bröllop, någon storhelg som midsommar osv i närheten, ja då är det kanke inte läge. Men ser jag någon månad som är lite lugn där jag kan vila upp kroppen då är det bara att planera in! Jag kommer på mina egna regler, får man dricka lättöl eller inte, räknas cider eller inte, från och till när, måste det vara kalendermånad osv. 

Ett mån-varv.


En annan regel man man bestämma är vad man ska göra om man råkar känna för att ta sig en slurk en söndagskväll när Sverige vann en handbollsmatch till exempel. Skall man då säga att en gång är ingen gång eller säga att - jag klarade det inte, nu skiter jag i det. - Ja sånt får man tänka ut innan.

Men tänk på att: det är aldrig för sent att ge upp...

Levervärdena förbättras förmodligen ganska avsevärt (skulle jag tro) om man har en vit månad, (samt att man får lite städat och skottat hemma).

Några av mina kompisar hävdar att de haft vita månader i Januari just pga helgerna innan och den lilla ekonomiska "marginalen" man har. I så fall skulle jag påstå att februari tyvärr är precis likadan. För när januarilönen trillar in på kontot så dunsar samtidigt bilskatt, bilförsäkring, hemförsäkring och allehanda andra räkningar ner i brevlådan, kanske har jag dålig timing.

Bilförsäkringen, hade inte jag delat upp den på två betalningar per år, varför kommer hela summan nu? Jaså det var halva summan... osv.

Nåväl - om man ska tro 118100 så säljer Systemet mest inför midsommar, därefter inför Nyårsfirandet. Detta medför att ekonomin borde vara lite sämre efter midsommar i juni/juli än i slutet på januari/februari. En teori i alla fall. Vi kan benämna det "Groggindex". Det finns ju BigMac-index så varför inte. Glöm inte var ni läste det först. Någon liten chans måste man ju ha att vinna Nobelpriset i ekonomi.

Äter gör man - mycket skräp!

Någon frågade om surrogat, dvs om man byter ut pilsnern mot något annat och det gör man :-)

Kexchoklad
Jag tyckte att jag kan väl äta vad jag vill det är i alla fall nyttigare än grogg. Det blir vanlig mat PLUS kakor, chips, Kexchoklad, Schweizernöt, salta jordnötter, ostbågar, pommes, hamburgare och lite för söt juice och lite för söt yoghurt.

Men så kom jag och tänka på filmen "Super Size Me" där huvudpersonen (Morgan Spurlock) bara åt McDonald's-mat i 30 dagar, frukost, lunch och middag. Efter 21 dagar bad läkarna (han stod under läkarobservation hela tiden, don't try this at home) honom sluta, av hälsoskäl. Han fortsatte dock till dag 30. Han hade då gått upp 11 kilo (relativt väntat) men det intressanta var att hans levervärden blev mycket sämre än vad någon doktor kunde förstå.

Han fick oregelbunden hjärtrytm och hans doktor jämförde kroppens reaktion med erfarenheter från någon som försökte dricka sig till döds med alkohol !


Supersize Me

Filmen är att rekommendera! 

För övrigt tog det honom 13 månader att bli av med de elva kilona han lade på sig under bara en månad.

Så, please don't super size me!

Please Don't Super Size Me!

Jag får alltså försöka ha en plan för vad jag äter, skräpmat verkar också vara en "drog" som är fysiskt beroendeframkallande och skadlig för hälsan! Enter health gurus...

Manchester United och sista visdomen

ManU1-0

Allvarligt så har jag nog aldrig sett Manchester United FC och Liverpool FC mötas nykter. Hur kul är det utan en stor stark..? Men beväpnad med en kebabtallrik och en cola light så bevittnade jag hur United i vanlig ordning tog ledningen mot Liverpool i FA-cupen. Dessutom blev Gerrard utvisad som pepperoni på kebabköttet.

Mätt i halvtid satte jag mig i bilen och åkte hem till en riktig Liverpool-fan och såg andra halvlek där för att riktigt gnugga in saltet i såren. Jag har bara en sak att säga: Sorry! :-D

Från himmel till mindre h-e så drog jag ut en visdomstand idag och naturligtvis från underkäken som
- gör ondast
- sitter som f-n
- läker långsamt

Det tog 70 minuter och är förmodligen det närmaste vi män kommer barnafödsel.

Tandläkaren delade ut papper och förhållningsregler och rekommenderade inköp av olika medikament.

Trots "spritningens" populäritet och alkoholens kända decinficerande verkan gällde ett par tre fyra vita dagar efter detta ingrepp på grund av att blödningen skall bromsas. Alkoholen gör tydligen att man blöder mera. Man fick inte heller känna på såret med tungan eller skölja munnen de närmaste timmarna efteråt.

Dessutom skall man undvika fysisk anstränging de första två dygnen. Ingen snöskottning alltså. Fast nu har det ju töat på rätt bra för att det skall kunna frysa till skridskobana sen eller hur de nu tänker.

Smärtlindringsmedikamentrekommendationen från tandläkaren var panodil ev. i kombination med ipren. Ett par panodil zapp gjorde faktiskt en ganska bra sus, men efter förra gången (5 år sen?) vill jag minnas att jag drog i mig en vinare och somnade gott i sängen. Men jag kommer ihåg att det blödde ganska friskt i två-tre dagar efteråt.

Hur skall man kunna ta till sig alla råd när man inte har någon "visdom" kvar...

Ekonomi !

Ostbågspåse 
När man ska ta ett vitt år tänker man kanske inte på ekonomin i första hand. Men om man dricker en viss mängd per vecka kan man räkna ut vad det blir för totalsumma på ett år. Lite kul är det att se vad prislappen egentligen blir. För enkelhetens skull tar man priset på det man dricker i veckan gånger 52.

 Vad blir det per år?

Nu blir det andra priser om man åker till Tyskland eller gör eget vin hemma men å andra sidan dricker man förmodligen mer om man har mer hemma och sen tillkommer resekostnaden som inte sällan kombineras med en liten "fest". Å tredje sidan kan man säga att det hemvin jag smakat inte motiverat det lägre priset :-) haha. Utom i ett enda fall faktiskt.

Hembränd sprit funkar men är olagligt och inte så vanligt längre när man får ta in billig sprit utomlands ifrån. Skall man köpa av någon som varit utomlands går priset upp direkt, och är förmodligen också olagligt. Men det är billigare nu än förut i alla fall. Dessutom om man bara jämför med tysklandssprit får man lägga till de gånger man går ut på krogen. Man kan ju inte bara sitta hemma! (Kan man visst säger någon..)

Vad blir det om man köper utomlands?


För min del får jag lägga till följande:

Ostbågskostnad per år


Tänk på det priset nästa gång du ser en ostbågspåse i affären! J-vla inflation! Tur vi inte har Euro i alla fall.


 Hotell på Gran Canaria Playa Ingles


Det blir lite abstrakt om man inte har en jämförelse:

 Man kan också spendera pengar på resor eller bil.

Alla dricker olika mycket men man kan väl säga att det inte är gratis.

 

Nu är jag "inne i det" (det vita året) men kompenserar genom att minsann unna mig något gott när jag är så "duktig". Inte en bit sockerkaka utan en halv sockerkaka, inte en chokladbit utan två chokladkakor, en stor påse ostbågar, själv, jajamensan, och lite småkakor typ 10 stycken. Plus mat förstås.

Men det spelar absolut ingen roll för matchvikten med tanke på rastlösheten och hur mycket snö som kommit för jag har flyttat på ett ton snö till onsdag och torsdag; och igår fredag gick jag och tränade som planerat så med lite vitamintillskott och mycket vatten så har jag faktiskt gått ner ett helt hekto.

 Jag kommer på att jag behöver sova lite då och då också, på natten förstås men även helt plötsligt på eftermiddagen. Så det där med sömnstörningar stämmer kanske. Det är tur att det varit lite röda dagar nu.

 Äta, sova, skotta snö.


Träning!Tja det här är väl ingen träningsblogg egentligen; jag har inte tänkt träna varken mer eller mindre för att jag har ett vitt år. Men jag behöver väl gå ner ett par fjorton kilo och var och tränade igår och det gick väl ok.

Anledningen till att jag tar upp träningen här är ju att alkoholen ska vara dåligt för träningen. Inte för att alkohol innehåller kalorier (mer än man tror) som annan "mat" utan pga konstiga saker som händer i kroppen... Men man läser oftast dravel utan källhänvisning som att "kroppen har svårare att tillgodogöra sig träningen". Vadå har svårare, varför då?

OK vi förstår och håller med om följande punkter:
- Man fyllekäkar, dvs äter mer än man gjort annars
- Man groggar med Coca-Cola eller annan läsk (julmust funkar) som har socker i sig
- Det man äter är inte direkt hela kostcirkeln om inte ostbågar ingår som egen klyfta
- Man orkar inte träna mycket just när man är full, ok lite discodans men det är inte mycket
- Man sover inte så dj-vla bra egentligen, speciellt inte på Melkers soffa
- Man rör helst inte på sig när man är bakfull
- Man får lite vätskebrist, man är törstig (på vatten) när man vaknar

Så tiden som full och bakfull är ju inte så bra ur träningssynpunkt det fattar alla. Men när alkoholen gått ur kroppen? Eller om man tar en öl efter man har tränat? Borde ju inte påverka tycker man. Nu får läkarvetenskapen ta bladet från munnen om medelsvensson skall lyssna!

Andra dravelargument är att
- Alkohol inte innehåller vitaminer (undantaget öl som efter 12 öl ger en dagsdos B-vitamin)
- Kalorierna i alkohol inte ger "pastaladdningseffekt" dvs kraft att träna
- Vätskan i alkohol inte är bra vätskeersättning efter träning (man köper inte öl man hyr den bara)

varför är det dravelargument? Jo förstås eftersom man inte dricker grogg för att få vitaminer, bra vätskebalans eller för att förbereda sig inför halvmaran, därför är det dravel.

Vad jag söker är riktiga argument till varför jag inte skall få ta en vinare dagen innan träning eller samma kväll efter jag har tränat (eller tom dagen efter träning?) 

Om man tränar

Måndag
Onsdag
Fredag

får man inte ta en jäkel söndag (dag innan träning), måndag (träningsdag), tisdag (dag innan träning), onsdag (träningsdag), torsdag (dag innan träning), fredag (träningsdag) utan bara lördag, vilket är klart oroande.

Bra hade det varit med bra argument alltså och finns de så skriver jag de här på bloggen så klart.

En varning bara: för er som inte vill minska ert intag av öl, hemvin och renat, akta er för löpning, i alla fall inuti ett hjul, för enligt en forskningsrapport fick de fram att ju mer en hamster sprang, desto mindre alkohol drack den.  


Abstinens...

just say no

Enligt wikipedia består lindrig alkoholabstinens främst av ångest, oro, handdarrningar, svettningar, hjärtklappning, sömnrubbningar och irritabilitet. Orsaken är konsumtion av för lite alkohol.

Allvarliga varianten kan leda till delirium tremens (dille) SOM KAN LEDA TILL DÖDEN. Måttlighet är en dygd, men det får alltså inte gå till överdrift.

Persoligen har jag inte riktigt något av ovanstående, kanske sömnrubbning men JAG ÄR FAN INTE IRRITERAD!!!

Nä skämt åsido, jag har en kraftig rastlöshet samt att jag äter hela tiden. Det är kanske abstinensbesvär eller så ingår det i min personlighet. Det får vi se snart för enligt samma källa skall det gå över efter ett par dagar. Rastlösheten kan för övrigt ha positiva bieffekter, jag skottade snö ett par timmar igår och städar lägenheten idag. Kanske jag hinner med att handla också och skotta lite snö till och städa lite mer och skotta mer snö och och...

Det gäller att passa på medans abstinensen sitter i, man har ingen ro i kroppen att sitta och titta på tv i alla fall...

Ut städas nu de sista tomglasen och tomburkarna, kvar är endast en liten flaska (ej tom) Becherovka vilket ni om ni kommer till Tjeckien nån gång absolut skall passa på att låta bli att köpa eftersom den smakar som dåligt hembränt blandat med pepparkakor.


You gotta fight for your right to party

Jag frågade frugan: Tror du jag klarar ett vitt år? -Nej, sa hon direkt. Utan den minsta tvekan. Hennes kompis likadant. Hmm... undrar varför.

Igår blev det kräftor till "nyårsmiddagen"! Fick ont i huvudet trots att jag inte drack vilket bevisar att det faktiskt är kräftorna man blir bakfull av.
Inför omröstningen 1922 om alkoholen skulle förbjudas eller inte publicerades en del fina planscher...


Planscherna kommer från 1922 då man röstade om man skulle förbjuda alkohol i Sverige. Låter kanske konstigt men på den tiden var det förbjudet att dricka i Finland, Norge, Island och till och med Ryssland och USA. Men Sverige satte stopp för detta och festandet kunde fortsätta som vanligt. You gotta fight for your right to party liksom.

I denna historiska supaåterblick kan nämnas att spriten kom till Sverige 1467 men användes då endast till att tillverka krut. Dessutom gjorde man sprit genom att destillera vin som var sällsynt i Sverige. Men inget ont som inte har något gott med sig för när svenska soldater blev fångar i Ryssland snappade de upp hur man kunde göra sprit av säd så vid slutet av 1500-talet var sädesproduktionen högprioriterad. Ända tills 1800-talet då en törstig kvinna vid namn Ekeblad blev påkommen när hon brände sprit av potatis. Sen dess har det odlats en hel del potatis i vårt avlånga land. Här förstår man vikten av industrispionage och kvinnlig företagsamhet för ett lands utveckling.

Problemet med att förbjuda spriten är att folk super ändå och det är bara smugglarna som får bättre betalt. Efter Sveriges nej insåg de andra länderna hur det låg till och avvecklade sina förbud ett efter ett.

Apropå regler:
Groundrules för ett vitt år då för mig: Inte dricka alkohol på ett år, inte dricka lättöl (3 lättöl är mer en en starköl men säg inte det till tonåringarna), vitvinssås och coq å vin osv är ok men inte om jag lagar mat hemma själv. Början och slut är 12 på dagen nyårsafton.
Det är ganska meningslöst att ersätta en drog med en annan så jag får inte heller börja röka, snusa, knarka, sniffa, spela golf, ta starka mediciner, hålla andan, lyssna på trancendental elektromusik eller äta svampar för att klara året. Kaffe och choklad är ok. Endorfiner också. Blogga?


RSS 2.0