You gotta fight for your right to party

Jag frågade frugan: Tror du jag klarar ett vitt år? -Nej, sa hon direkt. Utan den minsta tvekan. Hennes kompis likadant. Hmm... undrar varför.

Igår blev det kräftor till "nyårsmiddagen"! Fick ont i huvudet trots att jag inte drack vilket bevisar att det faktiskt är kräftorna man blir bakfull av.
Inför omröstningen 1922 om alkoholen skulle förbjudas eller inte publicerades en del fina planscher...


Planscherna kommer från 1922 då man röstade om man skulle förbjuda alkohol i Sverige. Låter kanske konstigt men på den tiden var det förbjudet att dricka i Finland, Norge, Island och till och med Ryssland och USA. Men Sverige satte stopp för detta och festandet kunde fortsätta som vanligt. You gotta fight for your right to party liksom.

I denna historiska supaåterblick kan nämnas att spriten kom till Sverige 1467 men användes då endast till att tillverka krut. Dessutom gjorde man sprit genom att destillera vin som var sällsynt i Sverige. Men inget ont som inte har något gott med sig för när svenska soldater blev fångar i Ryssland snappade de upp hur man kunde göra sprit av säd så vid slutet av 1500-talet var sädesproduktionen högprioriterad. Ända tills 1800-talet då en törstig kvinna vid namn Ekeblad blev påkommen när hon brände sprit av potatis. Sen dess har det odlats en hel del potatis i vårt avlånga land. Här förstår man vikten av industrispionage och kvinnlig företagsamhet för ett lands utveckling.

Problemet med att förbjuda spriten är att folk super ändå och det är bara smugglarna som får bättre betalt. Efter Sveriges nej insåg de andra länderna hur det låg till och avvecklade sina förbud ett efter ett.

Apropå regler:
Groundrules för ett vitt år då för mig: Inte dricka alkohol på ett år, inte dricka lättöl (3 lättöl är mer en en starköl men säg inte det till tonåringarna), vitvinssås och coq å vin osv är ok men inte om jag lagar mat hemma själv. Början och slut är 12 på dagen nyårsafton.
Det är ganska meningslöst att ersätta en drog med en annan så jag får inte heller börja röka, snusa, knarka, sniffa, spela golf, ta starka mediciner, hålla andan, lyssna på trancendental elektromusik eller äta svampar för att klara året. Kaffe och choklad är ok. Endorfiner också. Blogga?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0