Ett vitt år gör dig frisk!?

Det är lite sjysst att man har tränat under vintern för nu kan man nämligen börja sporta på allvar ute!
Inga stora förkylningar eller annat sen det vita året började för över 5 månader sen och det är klart positivt. Kanske har motståndskraften ökat något.

Lite statistik kan man kosta på sig:
Θ Ingen alkohol på 5 månader
Θ 4% viktminskning
Θ 6% minskat midjeomfång
Θ Inga förkylningar ännu

Varför jag tar upp förkylningar är att det lätt är så att man börjar träna, kör 3 månader, sen blir förkyld pga ökade ansträngningen och får avbryta träningen tills man är frisk 4-6 veckor senare. Då är man tillbaka på ruta noll. (ett?)
cold
Forskningen skiljer på måttlig träning och intensiv träning. Måttlig träning påverkar immunförsvaret positivt. Intensiv träning tex långa pass kräver återhämtning.
För det är ju så att intensiv träning endast bryter ner kroppen. Sen är kroppen så "konstruerad" att den bygger upp musklerna igen, starkare än innan. Om man har näring och viktiga mineraler i kroppen vill säga. Om man festar på missar kroppen bra sömn och bra återhämtning. Jag har ju lovat att återkomma om detta!

Jag blir nämligen dj-vligt irriterad på återkommande förkylningar just när jag känner att träningen funkar bra så peppar peppar!

Några saker som kan försämra ditt immunförsvar är:

1. Obehandlade sjukdomar.

2. Alkohol.

3. Rökning.

4. Mycket socker.

5. För mycket mättat fett.

6. Långvarig stress.

7. Lite sömn.

8. Immunbristsjukdomar.

9. Mycket hård träning.

Angående 2. Alkohol:
Petra Lundström på Riksidrottsförbundet skriver:
"Alkohol har en förödande effekt på reparations- och återhämtningsprocesser och på styrka i skelettmuskel. Anledningarna är okända men några kan dels vara alkoholens effekt på centrala nervsystemet och dels på immunsystemet.

Olika proteiner i immunförsvaret är nödvändiga för att reparation i muskler efter excentrisk träning. Alkohol påverkar dessa och förändrar därmed det inflammatoriska svaret som följer på tuff träning."

Angående 9. Mycket hård träning:

"Vid intensiv fysisk träning och påfrestning sjunker nivån NK-celler och T-celler och B-celler efter arbetet under vilovärdet, men de återhämtar sig och stabiliserar sig till utgångsvärdet inom 24 timmar. Tiden för återhämtningen har i studier relaterats till glykogennivåerna i skelettmuskulatur och lever. Under perioden av återhämtning är immunförsvaret försvagat och det blir ett ”öppet fönster” för olika patogen.  Det kan om långa intensiva träningspass kommer för tätt inpå varandra och kroppen inte hinner återhämta sig emellan träningspassen leda till en ökad infektionskänslighet. Detta kallas progressiv immunfunktionsnedsättning."


Forskning talar om att träning gör att glykos minskar i musklerna vilket ger en signal till levern att tillverka glykos. Detta i sin tur drar igång ämnesomsättningen och ökar immunförsvaret. Alkoholen hämmar leverns frisättning av glykos. Dvs alkohol plus hård, intensiv, lång träning bör undvikas om man inte vill bli förkyld.

solen

Om man är intresserad av alkoholens påverkan på kroppen och vill läsa själv och sedan googla allt kan man börja med artikeln av av Sara Liedholm från 2003...


För att komma ur dålig trend kan man alltså i alla fall vara medveten om ovanstående teorier. Sen är det väl en jättemarknad att sälja produkter som hjälper immunförsvaret men en del eller det mesta är faktiskt skräp. Om man vill läsa mer om detta kan man läsa följande artikel från iform, som tycker att det räcker att hålla koll på järn och selen som mineraltillskott och att annat ska man få i sig via maten.


Vad skall man då göra för att hjälpa immunförsvaret?
Förutom att skippa ölen efter riktigt hårda träningspass rekommenderas C-vitamin, zink, frukt, bär och grönsaker, bra sömn, lagom motion och vid behov gammaglobulin och sol. SOLLJUSET är en källa till bättre immunförsvar genom att D-vitamin produceras!

Så istället för att sitta här och läsa, UT I SOLEN !


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0