Undra om man börjar bli galen...

Tja, 19 till 30:e nov, 1-31 dec kl 12:00 dvs cirka 42 dagar kvar av det vita året.
Känns helt ok, ingen stress :-)
Har kommit på att jag kan skippa onyttigheter fram till jul, eftersom det äts så mycket då ändå, som ni hört ni som följt med.

Jag äter nog för mycket mackor, pizza och ost & kex så det pausar jag tills jul. Börjar kännas nu att det är nära att man klarar ett helt vitt år! Det sägs att man inte själv upptäcker när man håller på att bli lite crazy, men det är fel. Hehe.

Annars går dagarna fort, vilka har bytt till vinterdäck, köpt skidor och tagit undan utemöblerna ?

Hm... ett av tre är inte så illa.

inget snack!

Snacksfria dagen gick väl sådär... var nog inte redo. Blev ändå förb-d lite smått jag är väl en envis dj-l... :-)

Tokade ur och lovade att sluta med en onyttighet per dag tills jul.
Undrar om det finns så många... kola med vitt papper, kola med rött papper, dillchips från estrella, jo det finns många olika men här ryker hela grupper. SNART JUL FAKTISKT! Bara att köra. Under julen får man nog så att man lever ändå.

I alla fall, här är novembers stoppdatum tills jul:
14 mån chips "snacks"
15 tis chokladkaka
16 ons konditorivaror bullar chokladbollar
17 tor glass
18 fre våfflor/pannkakor

Hm... laddar upp hemma med morötter, blir nog orange inuti lagom till julen.

Vad finns det då kvar? Jordnötter?, vinergum(stavas det så?), engelsk blandning, lakrits, eeh.. sockervadd... eeh klubba? Jag tänker mest på söta saker eller saker med mycket kolhydrater. Halstabletter, läsk, fruktsocker. Tja man får se vad det blir. Kolaband, halsband av godis man biter av ett snöre.
- Men hur ofta köper jag lakrits eller klubba? Inte speciellt ofta.
Paj, mikropizza, matpajer, hamburgare och pommes. Mackor!?

Vi får se!

Ett vitt år: 10 vita månader i rad!

Fast idag höll det på att gå åt pipan...
Hällde upp vin till en vän och spillde lite på handen, tog automatiskt upp handen till munnen och skulle slicka av den... men näpp så var det ja... Snöpligt om jag slickat i mig droppen och svalt och torskat det vita året på en sån sak !

Nejnejnej.

Statistiken för 10 vita månader.

Θ Ingen alkohol på 10 månader
Θ 9% viktminskning
Θ 10% minskat midjeomfång
Θ Inga förkylningar ännu

Vikt o midja ökar under månaden... nåväl hoppas det är muskler... :-)
Lätt att återfå dåliga vanor hm, kanske stressat lite mycket och sovit dåligt då får man dålig karaktär skyller jag på. Får se om vi kan få lite sisu under de sista självande veckorna av det vita året, skulle ju vara kul om man kunde sluta i dur, dvs all-time high, eller all-year-low i vikt o midjemått med tanke på att jag som sagt är överviktig. Ni med anorexia osv skall försöka träna och gå upp istället, om ni nu kan. Kanske psykolog är bäst vad vet jag. Eller psykiatriker vad nu skillnaden är.

Det är ganska många nyheter på alkoholfronten i tidningarna senaste månaderna. Dagens nyhet verkar vara att kvinnor tål hög alkoholkonsumtion sämre än män. Ganska intressant artikel, dels för att de har en siffra på hög alkoholkonsumtion (12 flaskor vin i veckan) och dels för att de mätte hur många år man klarar det utan hjärnskador (4 för kvinnor och 12 för män) och att hjärnskador definerades som att serotoninsystemet försämrats med 50 procent (i denna undersökning).

Expressen hänvisar sen till Nationalencyklopedin som skriver följande lilla stycke som kanske skulle kunna motivera till ett vitt år...

"Det är oklart om hjärnans serotoninsystem kan återhämta sig efter ett avslutat missbruk. Forskning visar dock att andra alkoholrelaterade skador i hjärnan kan läka ut efter lång tids nykterhet."

Om någon har en Nationalencyklopedi kanske han eller hon kan slå upp hur lång tid "lång tids nykterhet" är...

Känner du någon som dricker 12 vinare per vecka så kanske det känns som om du vill göra något, det är naturligt. Hjärnskador efter 4-12 år verkar inte som en hit.

Hur får man då någon att ta ett vitt år / vit månad / vit vecka / vit dag? Tja, personen måste vilja själv. Enligt en utredning (se mitten på sidan 256) så har olika metoder ungefär 10-20 procents chans att lyckas helt oavsett vilken psykosocial metod du använder.
Hur får man personen att vilja själv? Ja hur får man folk att vilja någonting överhuvudtaget? Experterna på området (och det området har ingenting med alkohol att göra) spenderar pengar på reklam. Reklam är alltså effektivt för att få folk att vilja göra något, tex köpa läsk eller sportdryck, kläder eller annat. Men kan reklam få någon att vilja ta ett vitt år? Inte den sunkreklamen som kommer från bolaget, staten och andra i alla fall.

Och det finns en nackdel i att man går ut i kampanjer och snackar om "riskbeteende" och "berusningssyfte" vid konsumtion av 3-4 glas per "konsumtionstillfälle". Vafan kom ner på jorden.

Reklam för vitt år kanske kommer så småningom från någon hipp reklambyrå där det jobbar folk som vill jobba med "typ media" osv. Nej jag raljerar, en del firmor gör skön reklam lite cool lite laid-back tillbakalutad.

För sunkigt har det sett ut. Men IQ har ändå fått beröm för filmer som den här. IQ startades av systembolaget 2005 för att de har som uppdrag av staten att sälja men att samtidigt påverka folk att dricka måttfullt. Jag tycker dock att det är helt fel ingång att snacka om problemen när det egentligen är handlingen man är ute efter.

Hur skall man då göra reklam för vit månad/dag/år/vecka istället? Ja hur gör reklambyråer för att sälja in något?

Rent praktiskt använder man marknadsföringsprinciper (tex AIDAS-formeln) för att få en målgrupp att vilja något.

Attention - någonting ger uppmärksamhet
Interest - någonting ger intresse för något
Desite - någonting väcker habegäret eller önskan att få göra något
Action - någonting får personen/kunden att ta steget fullt ut och köpa/agera/beställa/handla
Satisfaction - någonting gör att personen/kunden känner sig nöjd med sitt beslut och kanske påverkar andra eller handlar igen.

Socialstyrelsen kanske skulle kunna skapa en tävling där de olika reklamfirmorna eller reklamskolorna fick skicka in bidrag och sen lotta ut vem som vann och köra den på tv/tidningar/radio/webben. På det viset skulle inte Socialstyrelsen kunna välja det sämsta bidraget.


Och så en helt underbar länk (men seriöst...) någon som har löst alla jordens hälsoproblem och sammanfattat allt i en pdf: klicka här om du vill plöja dig igenom 344 sidor genialitet...

Ett vitt år passar naturligtvis inte så många. Men det finns vettiga anledningar att hålla uppe 2-3 veckor eller ha en vit månad. Se nedanstående text om "markörer" dvs ett test man kan ta /urinprov och se hur man ligger till. Detta test nollställs efter 2-3 veckors nykterhet så why not!

Fosfatidyletanol i blod (PEth)Beskrivning

PEth bildas i röda blodkroppar... Nedbrytning av PEth i röda

blodkroppar är mycket långsam.

Känslighet

Friska frivilliga som drack alkohol i en mängd som gav 0,8–1,2 promille

inom 1 timme fick aldrig mätbart PEth (högre än 0,8 mmol/k) under efterföljande

två dygn. Studenter som drack stora alkoholmängder och noggrant

registrerade all alkoholkonsumtion dagligen under tre veckor fick

mätbart PEth (1–2 mmol/l) om konsumtionen varit 45 gram etanol/dag

eller mer. Det fanns alltså ett samband mellan intagen mängd alkohol och

PEth-nivå.

Alkoholister som läggs in för avgiftning har högre nivåer (2–20 mmol/

l). Av tre studier där man noga följt normaliseringsförloppet framgår att

PEth fortfarande kan påvisas efter 14 dagars kontrollerad nykterhet men

att ämnet har försvunnit helt hos de flesta patienter efter 2–3 veckor.

Ha det fint tills snart och nu skall vi se om jag kan ha en snacksfri dag imorgon. En dag i taget. En dag i taget.


RSS 2.0